LPD 2017

AVRM Long Distance Patrol Slovenië

8 september 2017

Na een ontspannen busreis van 18 uren zijn de 21 deelnemers aangekomen in Kamniska Bistrica, Slovenië. Kamniska Bistrica ligt in de Alpen, zo’n 35 kilometer (hemelsbreed) vanaf Oostenrijk. De sfeer is prima, maar hier en daar een beetje gespannen nadat iedereen de ontzagwekkende bergen rondom zag.

Na een gezamenlijke maaltijd op de prachtige (paintball) camping ging iedereen in de rust…

 

Zaterdag 9 september 2017.

De eerste wandeldag. 06.00 uit de veren, voor de laatste keer de uitrusting controleren en tegelijkertijd de eerste ontbijtcomponenten opeten (scheelt weer wat gewicht).
Nadat de beide groepen op “de gevoelige plaat” zijn vastgelegd vertrokken ze, de ene groep rechtsom en de andere groep linksom op de route die door de organisatie is vastgesteld met goedkeuring van diverse Sloveense Autoriteiten zoals de defensieattaché en politie. Ook de Nederlandse defensieattaché in Slovenië speelde hierin een belangrijke rol als intermediair.

Zaterdag 9 september 2017; Verslag eerste wandeldag.

Zoals eerder gezegd vertrokken beide teams vroeg. Helaas had team Alpha op deze eerste wandeldag na een klim van 600 meter direkt te maken met een uitvaller…jammer, maar in dit geval verstandig. De organisatie kon hem repatriëren en zal hem later mogelijk weer in de route zetten. De rest van het team liep door en kwam na een aantal forse klimpartijen en natuurlijk de onvermijdelijke afdelingen ruim 12 uren later aan op de eindbestemming van vandaag. Ze hadden toen circa 21 km gelopen!

Het Bravo team begon vanmorgen relaxed; de eerste 4 klilometer waren relatief vlak. Daarna begon een klim van 1200 meter in de richting van de eindbestemming van vandaag; een berghut op circa 1800 meter. Omdat er slecht weer was voorspeld, en dat jammer genoeg (te) vroeg inzette was de hele klim nagenoeg in de wolken.zoals je zult begrijpen was het uitzicht in het prachtige landschap nul….in totaal liep het bravo team ongeveer 12 kilometer en deed daar 8(!) uren over.
Beide teamcaptains waren, net als de teamleden , moe maar uiterst voldaan over de prestatie die vandaag werd geleverd door alle deelnemers op deze moeilijke eerste wandeldag! Hulde!

Zondag 10 september 2017; de tweede wandeldag.

Beide groepen hadden het zwaar, heel zwaar…het lijkt er op dat deze LDP gaat uitgroeien tot eentje van de zwaarste categorie ! Team Alpha vertrok vanmorgen om een uur of 8 terwijl het regende. De regen is de hele dag gebleven, soms wat minder soms wat meer. De temperatuur was prima om te wandelen,15 graden. De stemming in het team was opperbest, maar dat begon aan het einde van de dag toch wat scheurtjes te krijgen omdat bijna iedereen tot op het vel nat was en er de hele tocht geen enkele horizontale meter in de route zat….toch was er een lichtpunt; de organisatie regelde voor dit team een voetbalkantine in een klein dorpje waar iedereen zijn kleding kon drogen kon slapen.

Team Bravo had het nog zwaarder. Naast de regen en de mist moesten er soms gevaarlijke beklimmingen en afdalingen worden gedaan op rotspartijen.Team Bravo had nu vanaf het basiskamp bijna 1900 meter geklommen. Uiteindelijk kwamen ook zij na een wandeldag van 10 uren aan bij een berghut.
Beide teams besloten om er morgen een relatief rustige dag van te maken om een beetje bij te komen en energie te sparen voor de rest van de tocht.

Maandag 11 september 2017, de derde wandeldag.

Iedereen vanmorgen vroeg uit de veren en opnieuw een regendag. De weersvooruitzichten waren niet goed voor de komende dagen…misschien woensdag beter.
Iedereen had er voor gekozen om in een berghut of iets anders te slapen, daarom kon ook iedereen starten met droge kleding. Maar heel snel waren de mannen weer tot op het vel nat, daarom was doorlopen om warm te blijven het beste. Team Alpha startte vanuit Krnica eerst bergafwaarts naar de rivier Savina die ondertussen door alle regen al behoorlijk was gezwollen. Vanaf de rivier ging de route via steile bergpaden tot een hoogte van 1534 meter naar een berghut Koca na Loki.
Team Bravo startte in het hooggebergte vanuit de berghut Frschaufov na Okreslju downhill eerst naar een plaats waar de organisatie bij hun kon komen (Koka pod slapom Rinka). Daarna ging het over relatief vlak terrein naar hun eindbestemming; een voormalige jachthut in het dorpje Lazar, vlak bij Solcava waar van een zeer verdiende lange rust werd genoten. De organisatie bleef deze nacht bij team Bravo waarbij ook de voorgaande dagen konden worden geëvalueerd. Op basis van de evaluatie besloot de organisatie om team Alpha niet dezelfde route (in tegenovergestelde richting) te geven.

Dinsdag 12 september 2017, de vierde wandeldag.

En alweer regen, heel veel regen en mist met later in de middag optrekkende wolken en hier en daar een glimpje van….de zon! Zouden de voorspellingen uitkomen ?
Team Alpha vertrok, net als team Bravo, weer in de stromende regen vol goede moed naar het eerste obstakel; een bergrug op 1910 meter hoogte. Na deze uitdaging gingen ze via de berghut Koca na Grohatu, waar team Bravo Bravo vandaag zou eindigen, grotendeels afdalend naar de eindbestemming in een touristhutte in Rogar. Het team had het zwaar; de steeds weer natte kleding en ruza begon er in te hakken. Maar toch kreeg de organisatie weer te horen dat het “daarboven” ontzettend mooi was en dat vooral de mensen in dit land zo vriendelijk zijn . Jammer genoeg moest 1 deelnemer uit team Alpha wegens een blessure stoppen . De organisatie bracht hem terug naar het basiskamp.
Team bravo vertrok vandaag vanuit de jachthut eerst via een doorgaande weg op een hoogte van ongeveer 600 meter naar een gehucht genaamd Globocar. Van daar uit werd de route omhoog naar de berghut Koka na Grohatu genomen. Een heel stevige klim op relatief goede paden naar 1460 meter hoogte . Twee deelnemers begonnen nu serieus last te krijgen van “PHPD thjes (pijntje hier pijntje daar)”.
Daarom besloot het hele team om woensdag te kiezen voor de weg met de minste weerstand en om de route naar het eindpunt aan te passen, hierover in het verslag van morgen meer .
Naast de zorg boor de beide teams had de organisatie het vandaag druk met het uitzetten van een nieuwe route voor team Alpha die na veel denkwerk en in overleg met de teamcaptain werd vastgesteld. De organisatie reed vandaag een paar honderd kilometer tussen 07.30 en 22.00 uur op de smalle kronkelige wegen.

Woensdag 13 september 2017, de vijfde wandeldag.

De weersvoorspellingen kwamen uit! Schitterend zonnig weer met dito uitzichten wat vele mooie plaatjes opleverde. Eindelijk konden beide teams de schitterende omgeving ook zien.
Team Alpha startte vanmorgen vanuit de eerder genoemde touristhutte in Rogar en hadden een relatief makkelijke wandeling van 7 kilometer voor de boeg naar de Sloveens/Oostenrijkse grens. Vandaar uit werd team Alpha door de organisatie vervoerd om veiligheidsreden naar de andere kant van het hooggebergte. In zg Kokra werd door de eigenaar van een stuk land aan een snelstromende rivier met dezelfde naam toestemming gegeven om daar een bivak te maken. Een Kampvuur en een opperbeste stemming bij de groep maakte de perfecte dag om zich voor te bereiden voor de zesde, wederom zware dag.
Team Bravo had direct na de berghut Koka na Grohatu een stevige klim over de bergrug Raduha te verwerken. Het einddoel van team bravo was Luce. Na ruim 5 uren, en vele honderden hoogtemeters stijgen en dalen werd Luce bereikt. Luce is een van de weinige dorpen waar ook maximaal opgetopt kon worden. Omdat een paar deelnemers het zwaar hadden ging het team in overleg om een plan te maken voor de zesde wandeldag. Hierover morgen meer.
De organisatie had het vandaag druk met het pendelen. Ook werd vandaag contact opgenomen met de Nederlandse en de Sloveense defensieattache’s om hun te informeren over de voortgang van de beide groepen.

Donderdag 14 september 2017, de zesde wandeldag .

En opnieuw is het slecht weer. De dag begon zwaar bewolkt maar droog. Dat was echter van korte duur. Binnen een paar uurtjes kwam de regen weer met bakken uit de hemel, maar dat mocht de pret niet drukken op deze op een na laatste wandeldag!
Omdat team Alpha vandaag weer een forse klim van bijna 1100 meter(!) voor de kiezen kreeg werd besloten om zeer vroeg uit de veren te komen. Met een relaxed pad werd begonnen welke weldra overging in heuse steile paden in de eerste categorie. Hier zijn klimwerktuigen niet nodig, maar met ruim 25 kilo op de rug en soms zeer steile paden over grote rotsen was het weer een uitdaging om het eindpunt te bereiken op 1793 meter hoogte. Daar wachtte een heerlijk warme berghut “Cojzova Koca”.
Team Bravo nam de moeilijke beslissing om zich een stukje met openbaar vervoer vooruit te laten brengen. Het hele team had hiervoor gekozen om samen de LDP 2017 te kunnen beëindigen. Bij het uitstappunt, aan de voet van het bergplateau Velika Planina op 1200 meter hoogte werden de Ruza’s (rugzakken) weer omgehangen om de paar uur durende tocht naar het op 1666 meter hoogte gelegen Velica Veternica. De berghut hier lag, net als die van het Alpha team, in een dichte mist waarin het ook nog keihard waaide en regende; een nieuwe regenperiode had zich aangekondigd…..
De organisatie had het relatief rustig deze dag en bereidde zich voor op de laatste dag van de LDP 2017 en de binnenkomst van de teams op camping Kraljeb Hrib wat Koning van de bergen betekent, en dat zijn onze deelnemers!

Vrijdag 15 september 2017, de zevende en laatste wandeldag.

Beide teams sliepen vannacht op grote hoogte waar het keihard stormde, regende en met voorbijrazende wolken. Toen de teams vanmorgen begonnen aan de laatste etappe regende het, maar daar waren ze ondertussen al aan gewend…

Team Alpha gedesillusioneerd vertrokken uit de berghut Cojzova Koka vanwege de slechte service wachtte een stevige afdaling via de Korska Dolina naar de verharde weg (asfalt). Met de “stal” in zicht en met de vele hoogtemeters in de benen ging dat bijna moeiteloos. Aangekomen op het eindpunt, de camping “Kraljeb Hrib” werden zij opgewacht door de organisatie. De teamcaptain besloot de dag met een met een prachtige evaluatie en een persoonlijk compliment voor alle teamleden waarna (eindelijk?) het GVT kon worden omgeruild voor lekker droog burgertenue.

Team Bravo startte iets later dan gebruikelijk op het plateau en kwamen onderweg op de route maar beneden diverse lokale boeren tegen. Bij deze lokals werd verse kaas gekocht… na ruim 4 uren steil afdalen bereikte ook team Bravo het eindpunt op de camping. Ook door hun teamcaptain werd de tocht afgesloten met een persoonlijk woord voor iedere deelnemer gevolgd door de Bravo yell. Nadat iedereen heerlijk had gedoucht en zich in burgerkleding had gehesen volgde de officiële afsluiting door de organisatie onder het genot van een lokale borrel , een dankwoord voor iedereen, inclusief de defensieattachés en de uitbater van de camping welke de afgelopen 8 dagen als basiskamp fungeerde!