LDP 2021

AVRM Long Distance Patrol Slovenië

Door het corona virus was het voor ons onmogelijk om de long distance patrol in Wales Snowdonia te organiseren. Daarom heeft de organisatie vol ingezet op een long distance patrol in Slovenië. Een mooie tocht van 1200 km. Hieronder de verslagen van de teams die deelnemen aan deze mooie tocht.

De AVRM long Distance Patrol is begonnen! Na een fijne busreis van 15 uur zijn de deelnemers aangekomen in het schitterende Bled, Slovenië. Dit is de startlokatie voor de Bravo groep.
Na aankomst werd gezamenlijk van koffie met sloveense apfelstrudel genoten waarna de Alpha groep doorreisde naar het tweede startpunt; Idrija.
Voor beide groepen was door de organisatie een Hostel geregeld. Daar werd door de beide teamcaptains het “plan van aanpak” besproken met de teams…
Dat het een pittige week gaat worden was iedereen al lang duidelijk, maar nu gaat het echt gebeuren!
Vanaf morgen gaan we er voor!!

 

Zaterdag 2 oktober 2021.

Verslag dag 1
Vanmorgen was het voor de Alpha groep een late start, de Bravo moest vroeg uit de veren.
Voor beide groepen was de eerste dag eentje met veel kilometers en heel veel hoogtemeters. Daarom besloten de teamcaptains in overleg met de organisatie dat de eerste 5 kilometers moest worden gependeld met ons busje. Daarna gingen beide groepen de eerste, nog steeds heel zware, beproeving aan met veel hoogtemeters. Natuurlijk is de eerste wandeldag erg zwaar; je lichaam moet even wennen.
Bravo kwam al na 6 uren aan in de berghut…dit jaar zijn we gebonden aan berghutten omdat het hele traject door het Triglav nationaal park loopt en wildkamperen niet is toegestaan..maar het is ook veiliger omdat in deze bergen ook grote roofdieren rondlopen zoals de wolf, de linxs en beren. Daar werd team Bravo ook op gewezen nadat een paar deelnemers hadden gevraagd hun tentje op te zetten buiten de berghut😊.
Team Alpha, waarin veel deelnemers zitten die de LDP voor de eerste keer lopen, vertrok wat later in de morgen maar ging voortvarend te werk. Na ruim 7 uren lopen kwamen ook zij voldaan bij hun berghut.
Er zijn geen bijzonderheden te vermelden…we gaan er morgen weer lekker tegenaan!

 

Zondag 3 oktober 2021; Verslag tweede wandeldag.

Verslag dag 2
De Alpha groep vertrok vanmorgen rond half negen, de groep voelde zich sterk! Vandaag een afstand van ruim 15 kilometer met 1372 hoogtemeters, dat is fors met een rugzak van ongeveer 20 kilo! Behalve dan dat de groep door een fantastisch landschap liep waren er geen noemenswaardige bijzonderheden te melden. Alpha liep ruim 8 uren om de volgende berghut ” Vodnikov Dom” op 1817 meter hoogte te bereiken. Het weer is prima, de groep was letterlijk in de wolken toen zij bij de berghut arriveerde.
De Bravo groep vertrok op dezelfde tijd en was rond 16.00 uur binnen. Bravo had vandaag ruim 10 kilometer te overbruggen met 680 hoogtemeters door ruig terrein en schitterende paden langs berghellingen.(zie foto’s). De berghut waar zij eindigden was wat minder spartaans dan de vorige. In tegenstelling tot de Alpha groep hadden zij de hele dag mooi weer. Ongelofelijk dat het weer op een hemelsbrede afstand van zo’n 20 kilometer zo verschillend kan zijn.
Beide groepen gaan er morgen weer met frisse moed tegenaan, maar er moet wel een grotere afstand worden afgelegd…

Maandag 4 oktober 2021; Verslag derde wandeldag.

Team Alpha vertrok vandaag net als Bravo om 08.30 uur.
Alpha had 14 kilometers voor de boeg met 1147 hoogtemeters.
De organisatie trof de groep onderweg in Podbrdo in de berghut Planinski Dom van de bijzondere gastheer Rudolf Zgaga. Bijzonder is het te vertellen dat deze plaats vroeger de grens tussen Italie en Joegoslavie was, maar ook de plaats waar het water uit de bergen aan de ene zijde naar de Zwarte zee loopt en aan de andere kant naar de Adriatische zee. Nog bijzonderder van deze plaats is dat Erwin Rommel in het huis woonde van onze gastheer en dat in dat huis in WOII een detachement militairen waren gelegerd vanwege de strategische plaats (zie foto’s).
De Bravo groep overnacht hier morgen. De heel gastvrije gastheer had zijn hut speciaal voor beide groepen opengesteld! Na de rust hier vervolgde Alpha de pittige route van vandaag en kwam aan het eind van de middag aan bij de (Gesloten)berghut aan. Hier moet vannacht in het tentje worden overnacht. De sfeer is prima bij Alpha…morgen door!
Bravo ging voortvarend van start vanaf Vodnikov Dom en had 1066 hoogtemeters voor de boeg, maar vanwege fysieke problemen van twee deelnemers besloot de groep om niet om het meer ” Bohinjsko Jezero” te lopen maar een doorsteek te maken in de richting van Stara Fuzina.
De organisatie haalde één van de deelnemers uit de tocht bij Slap Voje Pavel Kozelj. Daarna vervolgde de groep, na een heerlijke pauze, hier de tocht door te lopen tot aan een parkeerplaats nèt boven Stara Fuzina.
Hiervandaan bracht de organisatie de groep vervolgens naar het startpunt van dag 4 te brengen (Bohinjska Bistrica). Hier besloot een tweede deelnemer om morgen niet opnieuw te starten wegens fysieke problemen. Morgen weer door!

 

Dinsdag 5 oktober 2021; Verslag vierde wandeldag.

Verslag dag 4
Vandaag weer een schakeldag voor Bravo. Helaas weer een tegenvaller, het regent en waait bij tijden stevig. Hopenlijk blijft het hier bij, maar de weersvooruitzichten zijn niet florissant.
Op deze dag heeft Bravo 12,5 km gewandeld. Meteen 755 m omhoog binnen 7,5 km. Daarna een stukje vlak en toen 460 meter dalen.
Onderweg heeft de groep de indrukwekkende verdedigingslinie (Isonzofront) uit de eerste wereldoorlog bewonderd. Dit is de frontlinie tussen Italië en de asmogendheden uit de eerste wereldoorlog (zie foto’s)
De berghut waar de groep overnacht ligt op 100 meter van het huis waar commandant Erwin Rommel verbleef in WW1.
De sfeer in de groep is na een paar moeilijke dagen goed. Morgen maar wéér door!
Alpha startte vanmorgen om 08.40 en had een pittige dag voor de boeg van 18 kilometer
met veel hoogtemeters en permanent in de mist. Ook Alpha had geen noemenswaardige zaken te vermelden aan het eind van de zware dag die maar liefst 12 uren duurde. Ook Alpha gaat morgen gewoon dóór…

Woensdag 6 oktober 2021; Verslag vijfde wandeldag.

Verslag dag 5
Alpha vertrok vanmorgen om 08.40 vanaf de berghut Dom na Komni op 1540 meter hoogte. Het plan was om de route te vervolgen over de hoogste bergrug van Slovenië op ruim 2400 meter, maar gelet op de weersomstandigheden werd het plan gewijzigd. De regen kwam bij bakken uit de lucht. Daarom werd na overleg met de organisatie een afdaling ingezet van 6,5 km naar 700 meter hoogte. Na een versnapering werd het team gebracht naar Mostniški Slap, aan de andere kant van het meer Bohinjsko jezero. Hier vanaf was het klimmen geblazen! Over een lengte van 6,5 kilometer moest 1100 meter worden geklommen in de stromende regen wat bovenin in sneeuw overging.
Het team deed hier 6 uren over.
Rond de berghut Vodnikov Dom lag verse sneeuw. 2 man moesten vandaag noodgedwongen uit het team stappen en werden door de organisatie naar Hostel Bled gebracht. Morgen door naar de op één laatste berghut…
Team bravo had vandaag een erg natte maar korte dag met alleen maar stijging.
Na afscheid genomen te hebben van de ontzettend vriendelijke gastheer in de hut hebben we 5,8 km gewandeld.
Alleen maar 750 mtr gestegen over glibberpaden door het bos. Na een goede tocht kwam team Bravo aan bij de hut Planinski dom na Poreznu. Daar hangen alle spullen te drogen.

Donderdag 7 oktober 2021; Verslag zesde wandeldag.

Gisteren was het al duidelijk dat Alpha het vandaag zwaar zou krijgen omdat er veel sneeuw was gevallen, ook de afgelopen nacht. Vanmorgen en vannacht kwam er nog bij dat het keihard waaide en de temperatuur fors was gedaald. Alpha probeerde vanmorgen een klein stukje van de uitgezette route te lopen maar wist snel dat deze route onverantwoord was. Daarom werd de steile route naar beneden van gisteren genomen terug naar Mostniški Slap.
De organisatie wachtte hen hier op. Het Alpha team besloot hier dat het mooi was geweest en werd teruggebracht naar de basis in Bled. Morgen rust..
Bravo had een stormachtige en koude nachtrust in de hut Poreznu.
Vanmorgen bij de start was het erg koud met een snijdende wind, maar gelukkig bleef het droog. De enige bui van deze dag viel tijdens een pauze.
Het wandelen ging heel goed vandaag.
Het team heeft 17 km gelopen, eerst 1325 meter alleen maar dalen. Om de dag goed te maken was het daarna 705 meter alleen maar stijgen.
Onderweg bewonderde de groep nog oude handelsroutes en verdedigingswerken. Indrukwekkend om te zien hoeveel (militaire) historie in het landschap zit.
Bravo is klaar voor de laatste dag van de LDP💪

Vrijdag 8 oktober 2021; Verslag zevende en laatste wandeldag.

Verslag dag 7
Zoals eerder gezegd heeft Alpha gisteren besloten uit de route te stappen gelet op de weersomstandigheden. Maar ze hebben voor vandaag een alternatief plan bedacht om toch “lekker” bezig te blijven; raften. Natuurlijk iets heel anders, maar fysiek ook zwaar. Er was veel regen gevallen de afgelopen dagen, dus …..inclusief een nat pak voor iedereen .
Vandaag de afsluitende etappe voor Bravo. Ook meteen de langste. Daarom vroeg opgestaan en om 07:00 vertrokken.
Alles ging bijzonder voorspoedig.
Na 24 km wandelen met 426 meter stijgen en 1078 meter(!) dalen was Bravo al om 13:30 uur in Idrija.
Bravo: dank aan de organisatie en aan de AVRM voor alweer een mooie LDP

Van de organisatoren.

Na 10 prachtige LDP’s te mogen organiseren onder de vlag van de AVRM dragen Eeuwe Geertsma en Harmen Stremler het stokje nu over aan Jan Veldkamp en ….
Wij zien terug op veel organisatie werk, ondersteunend werk, heel erg mooie locaties waar we zijn geweest, maar vooral op heel veel kameraadschappen die de afgelopen jaren zijn onstaan. Deze kameraadschappen ontstonden bij de deelnemers door onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar tijdens de vele absoluut grensverleggende LDP’s en oefentochten hiervoor. Dit ” grenzen verleggen” heeft menig deelnemer de afgelopen jaren heeft ervaren!
Wij wensen Jan ontzettend veel plezier en wijsheid bij de organisatie van de komende LDP’s en danken de AVRM voor het genoten vertrouwen!
Eeuwe en Harmen.

Oefentocht Terschelling

LDP-training Terschelling groot succes

De traditionele LDP-training op Terschelling was dit jaar van 9 juli t/m 11 juli.

Organisator Kees Otter had ook dit jaar weer een enerverend, uitdagend en gezellig weekend samengesteld.

Voor het eerst bestond de training dit jaar uit 2 volledige wandeldagen, in plaats van de gebruikelijke ene zaterdag. En dat hebben de deelnemers geweten. Dag 1 ging prima, op wat blaren na. Op dag 2 kwamen er toch wel piepjes en kraakjes tevoorschijn. Een goed leermoment voor de naderende LDP in oktober.

Dit jaar liepen er 17 deelnemers van de LDP/leden van de AVRM mee. Het hoogste aantal deelnemers ooit. Het was een mooi mix van deelnemers: nieuw & ervaren, mannen & vrouwen, jong & “oud”.

Na het traditionele visje-eten-bij-de-boot-op-Terschelling begon de vrijdagavond meteen enthousiast. Net buiten West ging het de trap op. Naar het hoogste punt van het eiland. Kees had weer de nodige leerzame verhalen over antenneopstellingen, bunkers in de duinen en het bunkermuseum op het eiland. Na een lekkere wandeling van een paar kilometer kwamen we aan op de overnachtingsplek op de natuurcamping bij West.

Op zaterdag was de route ruim 18 km lang. Van West naar Hoorn. Over het eiland, door de duinen, langs de Noordzee en weer verder over het eiland. Nadat iedereen na aankomst zijn of haar zakje voeding had klaargemaakt op de brander en had verorberd, volgde er nog een hele leuke en gezellige avond. Stoere verhalen, uitwisselen van tips en trucs over het lopen en elkaars uitrusting bekijken en keuren.

Helaas kon Kees Otter op zondag niet mee. Zijn knie gaf teveel problemen.

Op zondag liepen we ruim 23 kilometer. Van Hoorn naar het Haertbreak Hotel en daarna terug naar West. Een pittige tocht met de nodige uitstapjes over duinen en het beklimmen en afdalen van trappen. Gelukkig konden we terugvallen op Kees voor het oppikken van helaas twee uitvallers. De rest van de groep kwam precies op tijd aan bij de boot waar we afscheid namen van Kees Otter. Na heerlijk bijkomen en slapen op de snelboot ging iedereen tevreden naar huis.

De deelnemers kijken terug op een mooi weekend met de nodige leermomenten. Met dank aan Kees Otter, de organisatoren van de LDP en de AVRM voor het mogelijk maken van dit weekend.

Ter verdere voorbereiding organiseren Eeuwe Geertsma, Harmen Stremler en Jan Veldkamp nog een weekend in Oosterbeek als meetmoment voor de AVRM LDP 2021 in Wales.