LDP 2018

Een toast op een goed einde van een geslaagde Long Distance Patrol 2018!

Dag 7

Vrijdag 05 oktober 2018.
Het zou vandaag zonnig worden, en dat werd het uiteindelijk ook. Maar vooraf, en dus ook vannacht woei het een storm vergezeld van sneeuw.


Team Alpha was vandaag weer vroeg uit de veren. Het team hield reking met een langere wandeldag die met name langs het meer de Gjende liep. Er stond een keiharde koude wind vanaf Memurubu langs de zeer steile hellingen van de Langmorki Statsallmenning en de Hamnhåmaren. Team Alpha kwam omstreeks 14.00 uur aan in Gjendesheim waar ze werden opgewacht door de organisatie en een deel van team Bravo. In het gezellige havenrestaurantje daar werden de eerste ervaringen uitgewisseld tussen beide teams. Daarna vertrok team Alpha voor de allerlaatste etappe van 6 kilometer naar het eindpunt Bessheim.


Team Bravo was ook vandaag vroeg uit de veren want een deel van het team besloot vandaag een stevige wandeling te maken in de richting van Glitterheim.
Om 08.00 vertrok het team in de sneeuwstorm langs rivier de Bessa naar Bessheimrundhøe op 1521 meter. Na een korte stop werd de route vervolgd naar Russvassbue. Hiervoor werd de rivier de Russa middels een prachtige karakteristieke brug overgestoken met het zicht op de oorsprong van de Russa; het meer Russvatnet.


Hier werd van een heerlijke pauze in de zon, uit de keiharde wind en in luwte van een berghut genoten. Daarna werd de laatste afdaling van team Bravo, terug naar Bessheim, van de LDP 2018 ingezet.

Een groet van de organisatie van de LPD 2018.

Dag 6

Donderdag 04 oktober 2018.
En alweer kwamen de weersvoorspellingen uit. Het zou vandaag sneeuwen, en dat deed het, vanaf de vroege morgen tot 15.00 uur.


Team Alpha had vandaag een vette helling te nemen, daarom was het v anmorgen 06.00 uur reveille. Om 07.00 uur vertrok team Alpha vanuit de berghut in Gjendebu langs de Gjende in de richting van de zware klim naar de Kjuklingen (Zie kaartje). Alle teamleden waren fit en zeer gemotiveerd om ook deze op een na laatste loopdag tot een goed einde te brengen. Na de klim kwam de groep aan op de hoogvlakte Memurutunga en gingen ze via een bergrug op 1380 meter in de richting van Memurudalen en toen langs de rivier naar de berghut in Memurubu.
Team Bravo vertrok (bijna in zijn geheel) vandaag iets later vanuit de Bessheim Fjellstue in een dikke sneeuwbui om in het Jotunheimen Nasjonalpark via Leirungsbuin om de Gjendehøe heen te lopen. Grote hoogtes waren er vandaag niet bij, maar wel een prachtige natuur en natuurlijk het uitzicht op de Gjende en Besseggen. Het team was omstreeks 15.00 terug op Bessheim Fjellstue, een rustige dag dus…Morgen gaat team Bravo met de liefhebbers nog een keertje het hooggebergte in…

 

Dag 5

Woensdag 03 oktober 2018. De weersvooruitzichten waren gunstig voor vandaag; halfbewolkt, maar koud. En dat klopte, er was relatief veel zo’n, maar ook veel wind die het koud maakte.
Team Alpha startte vanmorgen wederom omstreeks 08.00 uur, althans dat was de bedoeling. Twee van de deelnemers hadden vergeten om hun militaire kisten met zorg te behandelen, met als gevolg dat ze compleet bevroren waren…Dit zorgde natuurlijk voor hilariteit maar ook enig oponthoud.


Team Alpha besloot vandaag om rechtsaf te slaan en langs de oevers van het meer de Langevatnet in de richting van Gjendebu te lopen. Gelukkig was het grootste deel van de route, ook naast de Størae bergafwaarts, maar e.e.a. betekende wel dat ongeveer 30 (!) Kleine en grote stroompjes moesten worden overgestoken. Om 15.30 werd het einddoel van vandaag, de berghut in Gjendebu bereikt waar iedereen van een welverdiende rust ( en het drogen van schoenen) kon genieten. Morgen staat een stevige tocht via Storadalen en achter de Sjugurdtindtjønne langs naar Memurubu in de planning.

 

 

Team Bravo was na een goede nachtrust vol goede moed en had be besloten om een dagtocht te doen vanaf Bessheim Fjellstue via de Veslbessa over de Vesslfjellet. Het team vertrok, op drie man na, om 08.30 en was sneller dan gedacht van 980 naar circa 1500 meter geklommen en kon daar genieten van prachtige vergezichten, bevroren sneeuwvlakten en het zonnetje. Het bleef op deze hoogte ver onder nul. Ondertussen was de organisatie met de drie “achterblijvers” op pad gegaan naar Beitostølen. Daar werd inkopen gedaan voor het team.

Dag 4

Dinsdag 02 oktober 2018.
Het zou vandaag droog met zo nu en dan een zonnetje, maar ook hier is het weerbericht voorspellen lastig. Er was geen wind, maar zwaar bewolkt met zo nu en dan sneeuwbuien. Boven in de bergen hing een dichte mist.

Team Alpha startte vanmorgen wederom om een uur of acht na een nacht in hun tentjes in de sneeuw in de buurt van Leirvassbu. Gelet op informatie die de organisatie gaf werd ook voor dit team een alternatieve route gezocht omdat delen van andere routes te gevaarlijk waren omdat paden, markeringen en vooral grote stenen “onzichtbaar” waren. Team Alpha vertrok in de richting van Olavsbu, langs Langvasbua en het meer Langvatnet.


Echter ook voor dit team gooide de natuur roet in het eten. Na de driesprong bij Nedre Høgvagljtønnen moest er worden geklommen en kwam het team aan de lijkant van een bergkam terecht in te hoge sneeuw, een meter of meer. Bij Smeldalsmunnen werd rechtsomkeert gemaakt en laat in de middag het kamp opgeslagen bij het eerder genoemde Nedre Høgvagltjønnen. Morgenochtend wordt beslist welke alternatieve route verder zal worden gevolgd.


Team Bravo werd vanmorgen opgesplitst. 4 deelnemers maakten bij het vertrek uit Memurubu gebruik van de veerboot naar Gjendesheim. De resterende vijf deelnemers liepen naar Gjendesheim over de oevers van het meer de Gjende. Vooral in deze tijd van het jaar kan men op zulke plaatsen genieten en heel mooie foto’s maken van de kleurenpracht van de natuur in herfsttinten.
Aan het einde van de middag was het hele Bravo team weer aanwezig op de beginlokatie Bessheim.


Fjellstue waar de organisatie werd geïnformeerd over de afgelopen dagen met moeilijke, maar vooral ook schitterende momenten. Team Bravo besloot om in de resterende tijd vanaf Bessheim Fjellstue dagtochten uit te zetten. Morgen meer over de eerste dagtocht die waarschijnlijk over de Veslfjellet gaat.

Dag 3

Maandag 01 oktober 2018. Beide teams zitten in de bergen en de temperaturen de afgelopen nacht was onder nul. Een groot verschil met de vorige nacht was dat de wind wegbleef en het zelfs heel gezellig sneeuwde bij de start van team Alpha om 07.45 uur.


Bij team Alpha zat de stemming er goed in met deze weersomstandigheden, maar ook omdat het team het grootste deel van de dag relatief “vlak” liep langs rivier de Visa en tussen bergkammen met de tot de verbeelding sprekende namen als: “Hellstuguhaugen”, Bukkeholsbekken” en “Kyrkjeglupen”. Van het team kreeg de organisatie via de Garmin satelliet-communicators te zien dat het team vandaag ook zonnige momenten had. Na een klim van ruim 400 meter, vlak voor het eindpunt van vandaag, in Leirvassbu eindigde het team om circa 16.00 uur de tocht van vandaag. Het kamp werd opgezet in de sneeuw, ook leuk!

 

Team Bravo vertrok vandaag ook omstreeks 08.00 uur met de alternatieve route vanaf de monding van rivier de Storåe bij Gjendebu. Het team liep eerst in de richting van Storådalen om de zeer steile hellingen van de Kjuklingen te ontwijken. Hierdoor werd geleidelijk een hoogteverschil van 600 meter overbrugt. Boven op het berggebied met de verzamelnaam Memurutunga liep het team langzaam in het begin, en steil vlak voor het eindpunt van vandaag; Memurubu.

  

Team Alpha arriveerde daar omstreeks 20.00 uur!
De organisatie had de afgelopen dagen zijn kamp opgeslagen in- en rond Spiterstulen. Omdat beide teams niet meer in deze schitterende omgeving zouden verblijven vertrokken zij weer naar het startpunt in Bessheim om daar weer de ” commandopost” in te richten.

 

Dag 2

Zondag 30 september 2018.Temperatuur in de bergen ver onder nul met zo nu en dan een zonnetje, een harde wind en sneeuwval.

 


Team Alpha was vandaag vroeg uit de veren en vertrok vanuit Glitterheim om 07.45. Een gelukje voor de groep was dat de (reeds gesloten) berghut in Glitterheim wegens verbouwing toch open was. S’nachts waaide het keihard. Het beloofde een heftige dag te worden gelet op het weer. Vandaag werd door kniehoog sneeuw gewandeld wat weer de nodige problemen, maar ook hilariteit van de groep opleverde.

Tijdens de tocht werden grote kuddes rendieren gezien die dicht bij de groep kwamen. Omdat het ook nog relatief vroeg in de herfst is moesten meerdere riviertjes worden overgestoken, vaak via prachtig geconstrueerde hangbruggetjes, maar ook middels doorwaden.

 

  
De Alpha groep kwam omstreeks vijf uur aan bij het volgende eindpunt; berghut Spiterstulen.
Team Bravo had jammer genoeg te maken met een paar blessures waardoor de groep besloot het een dagje kalm aan te doen en morgen de draad weer op te pakken, maar dan waarschijnlijk met een alternatieve route. Hierover morgen meer.

Dag 1

Na een relaxte reis van ruim 20 uren kwamen de deelnemers aan op de eerste overnachtingsplaats Fjellstue Bessheim. De organisatie was een dag eerder vertrokken en had een fijne warme overnachtingsplaats geregeld. Dit was zeer aangenaam omdat een goede nachtrust voorafgaand aan de traditionele loodzware eerste wandeldag een must is.

De wekker stond op de eerste wandeldag op 06.00 uur. In de nacht had het gesneeuwd en later in de nacht woei er een harde wind, wat volgens de locale niet een goed teken was. De harde wind zou twee dagen aanhouden vergezeld van sneeuw. Om 07.00 uur vertrok team Alpha richting Glitterheimen. Daar arriveerden zij aan het eind van de middag. De organisatie kreeg hiervan bericht. Team Alpha meldde dat het zwaar was met veel sneeuw en een keiharde wind.

Team Bravo vertrok een half uur later en moest via bergpaden er voor zorgen dat ze 09.30 aanwezig was bij een veerboot die hun over het meer de Gjende bij Memurubu bracht. Van daaruit werd de weg tot laat in de dag vervolgd  naar hun eerste overnachtingsplaats  in het veld.

 

Het aftellen is begonnen!

Nog een paar dagen en de LDP 2018 gaat beginnen. Dit jaar kan het thuisfront de teams volgen via een internet site. Vraag de teamcaptain om de link en het password.

Route Alphateam

Route Bravoteam

INFORMATIE

We hebben een uitdagende tocht uitgezet in de Jotunheimen Regio. In deze regio starten (en eindigen) we in Maurvangen en lopen via Gjendesheim naar de op één na hoogste berg van Noorwegen; de Glittertinden op 2465 meter hoogte…Daarvoor en daarna passeren we “onze” Valley`s of Stones en genieten we onderweg ook dagelijks van een ongekend mooie natuur in herfstkleuren overdag en temperaturen onder het nulpunt in de inktzwarte nacht met een adembenemende sterrenhemel.

In Noorwegen geldt het zogenaamde allemans recht wat het voor de organisatie mogelijk maakt om te wandelen en overnachten op de allermooiste plaatsen aan de route van circa 125 kilometer. (Met respect voor de natuur!) De long Distance Patrol 2018 kent veel hoogtemeters, grote rotspartijen en temperaturen inherent aan het gebied…niet voor watjes dus!